
Projektując kuchnię i wybierając do niej meble, należy – poza kwestiami estetycznymi – wziąć pod uwagę funkcjonalność. Z reguły jest to pomieszczenie, z którego często się korzysta. Decydując się zatem na ładny wizualnie efekt, ale jednocześnie kłopotliwe użytkowanie, można w niedługim czasie tego pożałować, co będzie się łączyło z nowym wydatkiem.
Podobnie rzecz ma się z blatami, szczególnie w kuchni, gdzie używa się ostrych narzędzi, mrożonych produktów i gorących naczyń, a także łatwo o różnego rodzaju zachlapania. Chyba najbardziej skrajnymi materiałami, stosowanymi na nie są drewno i kamień. Który w takim razie wybrać?
Drewno jest lżejsze
W porównaniu z kamiennymi, drewniane blaty zdecydowanie mniej ważą. To istotne nie tylko z powodu ilości osób potrzebnych do przenoszenia i montażu, szczególnie większych elementów. Ich waga jest istotna również ze względu na obciążenia, jakie generują (kamienne nawet 100 kg/m2). Do cięższych blatów lepiej wybrać bardziej wytrzymałe, wzmocnione szafki, jak również twardszy materiał na podłogę.
Kamień – twardszy i wytrzymalszy
Skoro już o twardości materiału mowa, to blaty kamienne mają ogromną przewagę pod tym względem nad tymi wykonanymi z drewna. Można na nich śmiało stawiać nawet najcięższe garnki bez obawy o jakiekolwiek odkształcenia. Przekłada się to także na odporność na ścieranie czy zarysowania. Niektóre osoby nawet rezygnują z deski do krojenia i robią to bezpośrednio na blacie. Odpowiednio zabezpieczony i zaimpregnowany przetrwa bardzo długie lata w niezmienionej formie.
Ta twardość i wytrzymałość sprawia jednak, że blat kamienny jest trudniejszy w obróbce i mniej plastyczny niż drewno. Aby skrócić lub dopasować dany element trzeba używać odpowiedniego sprzętu i fachowej pomocy, ponieważ nieumiejętne cięcie może spowodować pęknięcie i rozpad nawet całego elementu. Wskazane jest to również przy nadawaniu kształtu, ponieważ uzyskiwanie go ręcznie, przy użyciu papieru ściernego to długotrwały proces. Pod tym kątem lepiej wypadają blaty drewniane.
Drewno = ciepło
Nie da się ukryć, że drewno ociepla wnętrze i to nie tylko wizualnie. Kamień jednak ciągle jest surowy, zimny. Jedynie po zabraniu z niego gorącego garnka czy naczynia można poczuć ciepło, ewentualnie przy intensywnym nagrzewaniu przez promienie słońca wpadające przez okno od strony południowej. Mimo że są kamienie o ciepłych barwach, to jednak drewniany blat czyni wnętrze bardziej przytulnym, jest też przyjemniejszy w dotyku.
Kamienne blaty są droższe
Nie da się argumentować z tym, że kamień ma większą wytrzymałość na wszelkiego rodzaju czynności kuchenne, wysokie i niskie temperatury, nacisk itd. Jeśli jednak tym, co wybór ogranicza, jest budżet, przewagę zyskują blaty drewniane.
Oczywiście i w jednym i w drugim przypadku są gatunki droższe i tańsze, jednakże drogie egzotyczne drewna, jak iroko czy merbau to koszt ok. 1 tys. PLN za 1 m2, podczas gdy w przypadku kamienia, np. granitu, ceny zaczynają się dopiero od ok. 600 PLN za 1 m2 i może dojść nawet do kilku tysięcy.
Podsumowując – trzeba uznać, że pod względem solidności materiału lepiej wybrać blaty kamienne. Wiele osób może przed tym powstrzymywać ich koszt. Zdecydowanie większy wybór możliwości w bardziej przystępnych cenach oferują te wykonane z drewna.
Jedne i drugie są naturalne, świetnie pasują i do tradycyjnych i do nowoczesnych wystrojów, ale drewniane tworzą też bardziej przytulne wnętrze. Poza tym jeśli się znudzą to z mniejszym żalem będzie można je wymienić na inne.